csütörtök, február 03, 2011

"Esterházy" meggyes-máktorta

Anyukám szülinapjára készült...nem saját ötlet, de a kivitelezés kicsit egyéni elgondolás szerint valósult meg. Nos...voltunk Soltvadkerten a Király cukrászdában és ott ettem ezt a nevezetű tortát...nagyon finom volt, gondoltam itthon én is megpróbálkozom vele, az Eszterházy diótorta után szabadon. Tulajdonképpen ugyanaz, csak dió helyett mák kerül a tésztába és a krémen kívűl van még benne egy kis meggylekvár.
Tészta: 9 tojásfehérjét alaposan kikeverünk 20 dkg kristálycukorral, majd beleadagolunk lassanként 25 dkg darált mákot, majd 5 dkg lisztet (amibe belekevertünk 1 teáskanál szódabikarbónát), végül 5 dkg olvasztott margarint. 22 cm átmérőjű kört rajzolunk sütőpapírra, és előmelegített sütőben 6 lapot sütünk a masszából.
Krém: 4,5 dl tej, 1,5 csomag vaníliás pudingpor (főzős), 10-12 dkg kristálycukor, 2 egész tojás és 20 dkg vaj. Kevés tejet a tojással, pudingporral és a cukorral simára keverjük, a maradék tejet forrni tesszük. Mikor forr, beleöntjük a keveréket, sűrűre főzzük. Kicsit hűtjük, majd belekeverjük a vajat.
Bevonat: porcukorból kevés vízből és piros ételfestékből sűrű masszát keverünk, és azzal vonjuk be a tortát.
Összeállítás: mákos lap, arra meggylekvárt kenünk, majd a krém következik, megint lap, lekvár, krém...amíg tart, a tetejére csak a tészta, amit bevonunk a mázzal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése